Kot ugotavljamo že nekaj časa, se gostilne in restavracije v teh krajih počasi spreminjajo in lahko bi našteli več kot deset takšnih, kjer je mogoče zelo dobro jesti.

V primerjavi z lansko lestvico se letošnja pri vrhu ni spremenila, še vedno stavimo na iste konje, v drugi polovici letošnjega seznama najboljših z vzhoda države pa se je zgodilo nekaj rošad in tudi ena novost.

1. Restavracija Rožmarin (Maribor)

V zadnjem času se je najelitnejša restavracija na Štajerskem obrnila tudi k bolj običajnemu jedcu, v drugem delu Arsenovičeve zgradbe pa je najti celo zelo posebno picerijo. V sicer prenovljeni restavraciji ostajajo avtorski meniji in najboljša vinska karta pri nas, z vsemi svetovnimi vini. Za 30 evrov brez pijače.

 

2. Penzion Raduha (Luče)

Na poti proti Logarski dolini se je treba ustaviti v Lučah, kjer je ob modernem in kar dragem resortu še vedno dobiti eno najboljših avtorski menijem v Sloveniji. Mešanice lokalne in kreativne kuhinje spremlja solidna primorsko-štajerska vinska karta. Za 30, morda 35 evrov na osebo.

 

3. Restavracija Pavus (Laško)

Šefa Pavčnika zdaj pozna že vsa Slovenija, malo zaradi televizije, malo zaradi obiska na odprtih kuhnah po Sloveniji. V zadnjem času je odprl še zanimivo, bolj preprosto gostilno v Celju. Sam pa ostaja v Laškem. Ponuja kreacije lokalne in sledljive hrane, pretežno v degustacijskih menijih z vinsko karto štajerskih in le delno tudi primorskih vin. Med 25 in 30 evri na osebo.

 

4. Gostilna Tramšek (Ivanjkovci)

Premalo znana in obljudena lokacija pod Jeruzalemom, tik pred Ljutomerom. Daleč najbolj zabaven natakar v Sloveniji in meniji sledljivih kombinacij prleške in moderne kuhinje. Vinska karta je zelo štajerska. Cena brez vina okoli 35 evrov.

 

5. Restavracija Mak, Maribor

Do skrajnosti avtorska kuhinja mlajšega Vračka, ki ne ponuja niti klasičnega menija jedi niti menija pijač – čeprav imajo obojega zvrhano mero. Ob nepredvidljivem kulinaričnem spektaklu je dobiti štajerska, primorska in avstrijska vina. 45 evrov na osebo.

 

6. Hiša Denk (Zg. Kungota)

Starejši brat Vračko se je lotil prenove in odprl zanimiv lokal, ki mu pripada tudi moderen hotel zmernih cen. Hrana je bila med našim obiskom avtorska in ne ravno lokalna, cena petih jedi pa se vrti v okolici 40 evrov. Na vinski karti so štajerska vina.

 

7. Gostilna Rajh (Bakovci)

Stara prekmurska gostilna, ki so jo poznali še v prejšnjem sistemu, se je z mladimi močmi spet uveljavila. Mešajo lokalne sestavine, a jih predstavijo na moderen način, ne pretežko, kot se pač spodobi za čase, v katerih živimo. Ob tem imajo solidno vinska karto. 35 evrov na osebo.

 

8. Galerija okusov (Novo Celje)

V Novem Celju ali v Petrovčah, če hočete, kuha ekipa, ki se je pred tem poskusila na nekaterih drugih lokacijah. Hrana je povsem ustvarjalna, prostor minimalističen, vinska karta pa je bila v času našega obiska vezana predvsem na štajerska vina – pravijo, da so ponudbo medtem popestrili in razširili. 35 evrov na osebo.

 

9. Gostilna Šiker (Pernica)

Tradicionalna gostilna mariborske okolice ima podobno nalogo kot boljše ”domače” gostilne v okolici Ljubljane. Soliden degustacijski meni lokalne hrane, brez pretiranih avtorskih posegov. Vinska karta je obsežna, jedli pa boste za manj kot 30 evrov na osebo.

 

10. Gostilna K Rotundi (Selo)

Prijazna in razmeroma poceni gostilna na meji Slovenije in Madžarske. Lokalna, ne ravno avtorska kuhinja. Jedi so pripravljene dobro, čeprav niso več tako obljudeni kot pred leti. Na vinski karti je nekaj Štajercev in kak Prekmurec. 25 evrov na osebo.

 

Vir: siol.net